Hur jag tänker innan jag ska ta lån

Hej alla! Förlåt för den dåliga uppdatering på bloggen nu under sommaren. Det är helt enkelt så mycket saker som man vill få gjort under dessa månader, så bloggandet har tyvärr blivit bortprioriterat.

Nu är jag hur som helst tillbaka med ett rykande färskt blogginlägg till alla mina älskade läsare. Det jag tänkte skriva om idag är ett ämne som jag faktiskt rört ett flertal gånger tidigare. Som rubriken avslöjar ska jag idag fördjupa mig i att försöka förklara hur jag tänker innan jag ska ta lån.

Innan vi sätter igång vill jag dock först och främst nämna att jag i skrivande stund inte har några aktiva lån som jag betalar av. Jag har dock tidigare haft flera olika krediter, men dessa är som sagt avbetalda sedan en tid tillbaka.

Kan jag betala av lånet i tid?

Bland det första jag funderar kring innan jag tar lån är om jag är säker på att jag kommer kunna betala av lånet i tid. Om man inte är säker på detta så bör man inte heller ta ett lån enligt mig.

Uteblivna betalningar kommer leda till inkassokrav, vilket i sin tur kan leda till att du får Kronofogden efter dig och prick i registret. Det kan dessutom göra att det blir mycket dyrare än vad det hade varit än om du hade betalat av det i tid.

Behöver jag verkligen lånet?

Nästa sak som jag funderar kring innan jag ansöker om lån är om jag verkligen behöver ta lånet. Jag vet att en hel del svenskar ute i landet ansöker om lån som egentligen är helt meningslösa. Oftast handlar det om att man är för otålig och inte orkar spara till något, och då väljer man istället att låna pengar för att kunna genomföra köpet.

Det man alltid bör ha i åtanke är att lån alltid kommer kosta pengar för dig som låntagare. Detta oavsett hur stor eller liten summa pengar som lånet i fråga gäller.

Jämför alltid de tillgängliga alternativen

Om jag kommer fram till att det är en klok idé att ansöka om ett lån går jag därefter inte till första bästa lånegivare och ansöker om lån. Jag vill givetvis få så förmånlig ränta och bra lånevillkor som möjligt, och därför ser jag alltid till att jämföra alla mina olika alternativ.

Detta gör man enligt mig absolut enklast med hjälp av låneförmedlare på nätet. Dessa tjänster är faktiskt helt kostnadsfria att använda sig av, och i skrivande stund finns det en hel del olika aktörer som man kan välja mellan. Om du vill hitta de absolut bästa alternativen rekommenderar vi att du kollar in låneförmedlare med hög kundnöjdhet.

Sammanfattningsvis

Det som jag gått igenom här ovanför är i stora drag det som jag gör och funderar kring innan jag ansöker om lån. Jag säger inte att detta nödvändigtvis är det bästa sättet att gå till väga när man ska ta lån, men det funkar för mig – och jag har heller aldrig haft några problem när det kommer till att betala av man lån i tid.

Så om vi slutligen ska sammanfatta hur jag tänker innan jag ansöker om lån kan man summera det i följande tre steg:

  1. Räkna ut om du kommer kunna betala av lånet
  2. Fundera om du verkligen behöver ta lånet
  3. Jämför så du kan hitta det bästa lånealternativet