Jag minskade min elräkning med ett par smarta knep

Hej kära läsare och välkomna till ett nytt blogginlägg! Vi är nog alla medvetna om de skyhöga elpriserna som svepte över landet under förra årets vinterhalvår. Dessa höga kostnader fick mig att fundera på hur jag kunde minska min egen elförbrukning utan att tumma på min livskvalitet.

Efter en hel del experimenterande kan jag stolt meddela att jag faktiskt har lyckats! I detta inlägg tänker jag dela med mig av de smarta knep jag använde för att sänka min elräkning.

Jag kopplar ur elektronik som inte används

En av de första sakerna jag insåg var att många av mina elektroniska apparater drog el även när de inte användes aktivt. Standby-läget kan verka som en liten energitjuv, men tillsammans kan dessa små ”energitjuvar” snabbt addera upp till en betydande del av elräkningen.

Jag tog därför en check i mitt hem och hittade alla apparater som jag regelbundet lämnade i standby-läge. Detta inkluderade allt från TV-apparater och datorer till mindre saker som laddare till telefon och tandborste. Efter att ha gjort denna check började jag göra det till en vana att dra ur sladden till dessa apparater när de inte var i bruk, och vad det verkar som har det gett bra resultat hittills.

Investering i en solcellsanläggning

Jag har även faktiskt gått och skaffat mig solceller på mitt tak. Efter att ha funderat på det i flera år och jämfört olika alternativ bestämde jag mig för att det var dags att investera i en egen liten solcellsanläggning. Tanken var att kunna generera min egen elektricitet och på så sätt minska beroendet av det allmänna elnätet, särskilt under de soliga månaderna.

Ekonomin i det hela har också visat sig vara fördelaktig. Trots den initiala investeringskostnaden har jag redan börjat märka en minskning av mina månatliga elräkningar.

Jag kontaktade som sagt flera företag som installerar solceller innan jag bestämde mig för vilken aktör jag skulle anlita och detta är något jag starkt kan rekommendera alla som fungerar på att skaffa solceller. I mitt fall började jag med en enkel sökning på Google i form av ”Solceller Dalarna” och därifrån tog jag kontakt med alla de företag som jag tyckte kändes aktuella för mig.

Bytt ut alla fönster

En annan betydande förändring jag gjort för att sänka mina kostnader är att byta ut alla fönster i mitt hem. Jag valde att investera i fönster med högre energieffektivitet och bättre isoleringsvärde. Tidigare har jag har fönster med enkelglas som var ganska dåliga när det kom till att hålla värmen inomhus.

Genom att byta till dubbelfönster med bättre isoleringsvärde har jag märkbart förbättrat min bostads förmåga att behålla värme under de kalla månaderna och stänga ute värme under de varma. Detta har inte bara gjort mitt hem mer komfortabelt att leva i, utan också betydligt minskat behovet av extra uppvärmning och kylning.