Jag har bytt elavtal (det var väldigt enkelt)

Hej alla! Hoppas det är bra med er läsare. Med mig är det bara fint. Jag tränar på som vanligt och har precis börjat med en diet som jag tror kommer göra stor skillnad inför alla dagar jag kommer spendera på stranden i sommar.


Hursomhelst så var det inte träning och dieter som jag skulle prata om idag. Faktum är att denna artikel faktiskt ska handla om något helt annat. Det är nämligen så att jag har bytt elavtal. De flesta kanske inte tycker att detta är ett så roligt ämne att skriva ett blogginlägg om, men jag vill ändå dela med mig av det som jag lärt mig kring elpriser och elavtal under den senaste tiderna.

Faktum är att jag blivit allt mer intresserad av ekonomi på sistone. Och jag har upptäckt att man faktiskt kan spara en hel del pengar på att byta elavtal. Min förhoppning är att du kommer bli inspirerad av detta blogginlägg och se över ditt egna elavtal för att kolla om du kan hitta ett billigare alternativ.

Sparade pengar varje månad

Det är väldigt enkelt att byta elavtal i Sverige är idag, för tack vare internet går den processen enbart på ett fåtal minuter. När man ska byta avtal behöver man dock kolla upp så att det befintliga avtalet inte har någon uppsägningstid eller bindningstid som förhindrar ett byte.

Turen var på min sida för mitt elavtal hade varken uppsägningstid och bindningstid och jag kunde därmed genomföra bytet direkt. Jag är verkligen inte så insatt när det kommer till elavtal och känner därför inte riktigt till vilka elbolag i Sverige som finns att välja mellan.

Av den här anledningen valde jag att använda mig av Elavtal24 för att jämföra de olika alternativen. Detta är nämligen en oberoende jämförelsesajt som gjorde det superenkelt för mig att hitta det bästa tänkbara avtalet för mig. Faktum är att jag nu efter bytet kommer kunna spara flera hundra kronor varje år.

Vad bör man mer tänka på?

Eftersom att alla personers livssituationer och förutsättningar ser olika ut så betyder det att just det elavtal som jag bytte till inte kommer passa för alla andra. Det finns en hel del saker som kan vara bra att tänka på när man väl byta elbolag och i slutet av dagen är detta val väldigt individuellt.

Men vad är bra att tänka på då? Ja, ett exempel på en sak som du bör ha i åtanke när du ska göra ditt val är om du ska ha ett fast eller rörligt pris på ditt avtal. Tillåter inte din ekonomi oförutsedda kostnader bör du alltid satsa på ett elavtal med fast kostnad. Om du däremot är villig att ibland eventuellt betala lite mera vissa månader, för att sedan betala lite mindre under andra månader så är ett rörligt avtal det bästa alternativet för dig.

Anledningen till varför kostnaden för rörliga avtal varierar från månad till månad är att dessa avtal följer prisutvecklingen på elbörsen och fungerar ungefär som bankräntan – går elpriset ned betalar man mindre och går elpriset upp så betalar man mer.

Det var faktiskt allt jag hade att dela med mig av idag. Nu måste jag iväg på träning och hinner därför inte skriva något mer just nu. Ha det bra så länge.

Tjillevippen, vi hörs!

/Linus