Mina absolut bästa tips för dig som vill ta lån

Hej! Välkommen till ännu ett nytt blogginlägg här på Hjärta Världen. Under de senaste månaderna har jag verkligen försökt vara mer aktiv på bloggen. I ett försök att uppmuntra till fler inlägg från mig kommer jag idag att skriva om något som jag vet att många av mina läsare har många frågor kring. Jag vet inte hur många frågor jag fått skickat till mig i samband när jag skrivit om lån i allmänhet och låntagande i synnerhet – men det är extremt många iallafall!

Jag skulle personligen säga att jag har en viss erfarenhet när det kommer till att ta lån. Det finns givetvis de som har mer kunskap kring detta ämne än mig, men jag har tagit ett par olika lån i mitt liv, och jag har som tur är aldrig haft problem med att betala av mina krediter. Det bör enligt mig iallafall ses som ett relativt bra betyg.

Så därför vill jag dela med mig av mina bästa tips kring detta ämne så att fler kan ta bra beslut när det gäller lån och krediter.

Låna så lite som möjligt

Detta är kanske en av de viktigaste sakerna att komma ihåg. Alla pengar som man lånar ska ju någon gång betalas tillbaka, och med ränta dessutom, så ju mer du lånar desto större blir skuldbördan för dig. Detta är kanske självklart, men jag vill ändå nämna det.

Jag brukar alltid tänka igenom noga hur mycket det faktiskt är som jag verkligen måste låna. Det kan vara bekvämt att låna lite extra när man ändå är igång med själva processen, men jag skulle starkt avråda ifrån det. Risken för ekonomiska problem blir trots allt mindre om man lånar mindre.

Du bör enbart låna om det verkligen är nödvändigt

Den här punkten hänger ihop endel med föregående, men enligt mig kan man inte säga detta för många gånger eftersom det är ett så pass viktigt ämne. Jag vet själv hur lätt det är att låta sig ryckas med och långa för mycket, eller ens låna överhuvudtaget.

En grundregel som jag följer är att jag bara lånar pengar om jag verkligen är i behov av det. Jag ser alldeles för många människor som bara lånar pengar för att de i princip kan göra det. De tänker att det ”bara är pengar” och att man alltid kan tjäna ihop till det senare. Men vad händer när du tar för många lån? Då hamnar du i en situation där du inte kan betala av dina skulder och då kan det gå riktigt illa. Ta därför en ordentlig tankeställare innan du godtar ett låneerbjudande.

Inte alla behöver ta ett lån

Jag har sett människor som har försökt låna pengar även när det inte är nödvändigt. Det är bra att veta att det finns alternativ till att ta ett lån, till exempel att be familjemedlemmar eller vänner om hjälp. Eller kanske försöka arbeta lite övertid på jobbet för att få in en extra slant.

Det är dock såklart inte bra att fråga runt för mycket bland bekanta om att låna pengar. Detta kan påverka dina relationer negativt. Så mitt tips är egentligen att jobba ihop så mycket du kan, försök lägga undan en slant varje månad, och fråga bara folk i din närhet om det verkligen är ett måste.

Samla ihop dina lån till ett större

Har du flera  olika små krediter som du betalar av varje månad? Isåfall kan det vara en grym idé att samla lån till bäst ränta – vilket innebär att du slår ihop de små lånen till ett enda större lån.

Och att samla ihop lånen är faktiskt väldigt enkelt. Det enda du behöver göra är att ansöka om ett samlingslån som sedan används för att betala av dina mindre lån. Genom att samla dina lån kommer du dels få mycket bättre ordning på din ekonomi, men i många fall också en lägre ränta.