Saker som jag tänkte på när jag bytte elavtal

Hej alla! Hoppas det är bra med alla er. Med mig är det bara finfint. Fotbolls-EM är precis runt hörnet och ord kan inte beskriva hur taggad jag är på att se de svenska killarna kliva ut på planerna och representera vårt land. Om jag ska vara helt ärlig tror jag faktiskt Sverige har riktigt stora chanser i år. Vad tror ni?

Det var dock inte fotboll jag tänkte skriva om idag, utan snarare något helt annat. Om ni vill skulle jag kunna skriva ett till inlägg om mina tankar kring fotbolls-EM någon annan gång, om ni hade tyckt det varit intressant.

Som många av er kanske kommer ihåg skrevs jag för någon vecka sedan om att jag hade bytt elavtal till min bostad. Innan jag skrev det inlägget var jag en aning skeptisk till om någon ens skulle finna inlägget intressant, men till min förvåning verkar det som att en hel del av er gillade det.

Jag har nämligen sedan inlägget publicerades mer eller mindre blivit bombarderad med frågor och funderingar kring allt man kan tänkas vilja veta kring elavtal och elpriser. Med detta i åtanke tänkte jag därför att det kunde vara en bra idé att återuppta där jag slutade i förra inlägget, och bäretta lite mer ingående om allt som jag tänkte på innan jag bytte elavtal.

Tanken med denna text är såldes att hjälpa alla er som känner att ni inte riktigt har koll på hur man ska gå tillväga om ni står i tankarna om att byta elavtal. Med det sagt vill jag inte som helst måla upp mig som något proffs när det kommer till att jämföra och hitta de bästa elpriserna. Den kunskap som jag samlat på mig går att ta del av direkt på nätet genom att enda göra några fåtal sökningar på Google.

Jämför alltid elpriserna

Eftersom att elavtal både kan ha fasta och rörliga elpriser är det väldigt svårt att på egen hand ständigt kunna ha koll på vilket alternativ som är mest förmånligt för plånboken baserat på hur mycket el du använder varje år.

Som tur är finns det tjänster såsom Elpriser24 som löser detta problem år dig.  Denna webbsida uppdaterar ständigt elbolagens priser och är helt kostnadsfri att använda sig av oavsett om du i slutändan bestämmer dig för att teckna ett elavtal eller inte.

Historiskt sett har rörliga elpriser varit det bästa alternativet om man varit ute efter ett så billigt elavtal som möjligt. Med det sagt innebär detta inte några garantier om att de rörliga priserna kommer vara billigare än de fasta även i framtiden.

Håll koll på alla påslag

Utöver det faktum att det är väldigt viktigt att man ständigt håller utkik efter vilka typer av elbolag som erbjuder de förmånligaste elavtalen så är det även väldigt viktigt att ha koll på hur påslag påverkar det totala elhandelspriset.

Det är nämligen inte endast inköpspriser på Nord Pool som är avgörande i hur elavtalen kommer se ut. Elbolagen lägger alltid på ett påslag för att täcka bolagets utgifter. Det handlar bland annat om administrativa avgifter.