Snart måste man byta till sommardäck

Hej alla! Hoppas det är fint med er. Jag själv mår faktiskt strålande om jag ska vara ärlig. Jag har verkligen börjat få vår-feeling och känner mig piggare och mer taggad på livet än någonsin. Utöver allt detta har Sverige precis spelat två kvalmatcher till VM och de vann båda två! Det kan inte bli bättre än så.

Hur som helst är det inte detta som jag hade tänkt skriva om idag. Nej det jag tänkte skriva om är faktiskt bildäck eller faktiskt mer specifikt sommardäck. Som ni kanske känner till är det nämligen snart dags att plocka av vinterdäcken för att sätta på sommardäcken på bilen.

Jag vill tro att många inte har så mycket koll när det kommer till just detta och därför tänkte jag att det kunde vara kul att dela med mig allt som jag vet kring detta. Jag vill dock påpeka att jag inte är något proffs när det kommer till detta, men jag byter faktisk mina däck helt på egen hand.

När måste man byta däck?

Ja, när måste man egentligen byta till sommardäck enligt lagen? Tro det eller ej, men man får faktiskt ha sommardäck året om så länge det inte är snö eller is på vägarna. Detta är dock inget smart val enligt oss, då det är väldigt liten sannolikhet att vinterväglag skulle förekomma exempelvis på sommaren här i Sverige.

Så när måste man senast ha bytt till sommardäck då? Dubbdäck är tillåtet ända fram till den 15 april. Efter det kan du faktiskt få böter om polisen stannar dig och du kör runt med dubbdäck. Men om du inte orkar hålla koll på detta och byta däck så kan du använda dig av året-runt däck som alltså är tillåtna året runt oavsett väglag och väderlek.

Hur vet man om däcken håller måttet?

Något som jag lärt mig genom åren är att man alltid bör hålla koll på att ens däck håller måttet. Annars kan man nämligen straffas för detta längre fram och det vill man ju helst undvika.

Det absolut viktigaste man bör hålla koll på är att däcken ska ha ett mönsterdjup som är tillräckligt djupt. Enligt lag ska sommardäck har ett mönsterdjup på minst 1.6 mm, så om mönstret är mindre än detta är det alltså dags att köpa nya däck. Jag rekommenderar att man alltid kollar att däcken håller måttet innan man sätter på dem.

Vill du veta mer om saker som är bra att hålla koll på kring sommardäck tycker jag att du ska passa på och klicka dig vidare till Sommardäcken.com. Där kan du läsa på om allt du kan tänkas behöva veta när det kommer till just sommardäck.

Såhär byter jag mina däck

Som jag nämnde tidigare byter jag mina däck på egen hand. Jag har turen att jag kan låna min pappas garage där han även har en mutterdragare, men det går dock lika bra att byta däck med ett fälgkors också.

Om du vill bli mer ekonomisk och spara pengar tycker jag verkligen att du ska lära dig att byta däck själv istället för att lämna in bilen till en mekaniker. De första gångerna kan det vara lite utmanande att göra det på egen hand, men efter ett par gånger kommer du märka att det faktiskt inte är så himla svårt.

Tjillevippen, vi hörs!

/Linus