Snurrat in mig på pizzor

Hej Alla! Nu är jag tillbaka igen och är mer skrivsugen än någonsin. Jag har fått ett nytt väldigt intressant intresse som jag velat berätta om för er i flera dagar. Jag har under den senaste tiden snöat in mig på allt gällande pizza i allmänhet och neapolitanskt pizza i synnerhet. 

Att göra pizza är en konst, en konst som jag försöker bemästra. Vad jag dock inte trodde när jag första gången skulle göra pizza är att det inte är så lätt som det kanske ser ut att vara. Det finns en hel del kritiska moment i hela processen från att du står där med mjöl, vatten, jäst och salt tills du har en färdig pizza på tallriken.

I detta blogginlägg tänkte jag dyka ner lite mer i allt som kan vara bra att veta när det kommer till att göra pizza. Jag kommer både ge tips från egna erfarenheter, men även från det jag läst på i böcker och på nätet.

Saker kommer gå snett

När det kommer till att göra pizza är det att rekommendera att du har inställningen om att det förr eller senare kommer gå snett. Det finns nämligen en hel del saker som kan hända och vad man måste förstå är att alla gör misstag, även proffs.

Det som primärt varit ett problem för mig är att få upp pizzan på pizzaspaden och att få av den när man ska sätta in pizzan i ungen. Även om misstag händer alla, finns det inget mer irriterande när en pizza som man lagt ner både hjärta och själ i blir ett misslyckande.

Ett annat problem jag haft är att få rätt temperatur på min ugn. När man lagar neapolitansk pizza (som jag för övrigt i huvudsak lagar) ska man laga pizzan i minst 400 grader. Pizzan tillagas då endast på 1-2 minuter. Jag har dock haft problem med att komma upp och hålla denna temperatur under en längre tid.

Skaffa dig de rätta redsaken för att maximera din effektivitet

För att pizza-lagandet ska gå så friktionsfritt som möjligt gäller det att du har de rätta redskapen. Jag har sedan jag börjat införskaffat mig en våg, pizzaugn och pizzaspade. Härnäst på min inköplista är en infraröd termometer så jag på ett lättare sätt ska kunna hålla koll på min ugns värme.

Tjillevippen, vi hörs!

/Linus